Digitale transformatie

Welke vragen houden jou wakker?

  • Hoe ga je om met nieuw toetreders binnen de transport & logistieke branche?
  • Wat is de te verwachten impact van e-commerce op de branche?
  • Welke bedreigingen liggen er op de loer voor pakketbezorgers?

Hoe ga je om met nieuw toetreders binnen de transport & logistieke branche?

Nu steeds meer startups en ook gevestigde branchevreemde partijen zich op de transportmarkt gaan begeven, wordt de roep om een digitale transformatie sterker.

De conservatieve mind set van de logistieksector lijkt sneller te veranderen. Uit een internationale enquête onder verladers en logistiek ondernemers blijkt dat 75 procent van de ondervraagden al gebruik maakt van nieuwe digitale initiatieven op het gebied van marktplaatsen, technologie en deeleconomie. En ook de technische startups die zich op de transportmarkt begeven schieten als paddenstoelen uit de grond.

Logistiek is in startupland een hot onderwerp. Daarnaast zorgen populaire concepten als Uber en Airbnb voor bekendheid en vertrouwdheid met digitale transformatie. Ook grote spelers, zoals de haven van Rotterdam, zijn actief en zichtbaar bezig met innovatie en digitalisering.

All-in-one-logistieke oplossingen

Aircargo probeerde het in 2011, maar anno 2015 zijn er meerdere startups die vracht en transporteur samenbrengen. De portals zijn veelal gericht op een specifieke modaliteit (zeeschepen) of op een specifieke doelgroep (e-commerce consumenten). Maar er zijn ook initiatieven die de ketenregie op zich nemen en zich niet binden aan een bepaalde modaliteit of doelgroep. Ze bieden naar eigen zeggen een all-in-one logistieke oplossing en blijven daarbij overigens wel gebruik maken van bestaande transportondernemingen.

Groei van marktplaatsen

Internationale voorbeelden zijn Shipster of Shyp. Op de Nederlandse markt is ParcelParcel een voorbeeld van een marktplaats voor transportzendingen. De groei van het aantal marktplaatsen heeft tot gevolg dat de sector transparanter wordt. Die transparantie kan leiden tot lagere tarieven en een efficiëntere afhandeling van goederen.  Het biedt ook een kans voor de expediteur om de marktplaats aan zijn palet van diensten toe te voegen.

Ligt jouw toekomst ook in de Cloud?

Security als basis voor een succesvolle organisatie

De wereld digitaliseert in een snel tempo. Het levert ons een hoop voordelen op. Toch brengen de technologische ontwikkelingen ook nadelen met zich mee. Cybercriminaliteit groeit sterk: ransomware en spyware zijn aan de orde van de dag. Het beschermen van jouw bedrijfskritische data is cruciaal. Wat nu?

Wat is de te verwachten impact van e-commerce op de branche?

Op het gebied van last mile bezorging is er veel beweging.  Startups, maar ook kapitaalkrachtige bestaande partijen, zoals Amazon en Google begeven zich op de markt van pakketbezorging. Dat is niet zo gek. E-commerce is al groot, maar de verwachting voor het komende jaar is dat deze markt verder zal groeien.

Werden er in de eerste helft van 2010 nog 40 miljoen artikelen online gekocht, vijf jaar later is dit aantal met 60 procent toegenomen. Het gemak en het grote aanbod bieden veel mogelijkheden voor e-commerce en dus ook voor pakketbezorging.  Daar springen verschillende startups op in, die een bedreiging kunnen vormen voor de reguliere pakketbezorgers. Voorbeelden zijn UberRUSH, Redjepakketje, Pickthisup of Trunkrs.

Maar niet alleen startups begeven zich op deze markt. Branchevreemde partijen zoals Google Express of Amazon doen hetzelfde. Door de distributie van de pakketten in eigen hand te nemen, hebben ze meer invloed op de snelheid van levering. In de VS heeft Amazon een same-day-delivery dienst.

Welke bedreigingen liggen er op de loer voor pakketbezorgers?

en aantal van de genoemde voorbeelden vormt nieuwe productmarkt combinaties, die een bedreiging kunnen vormen voor de bestaande partijen. Zo maakt Uberrush, maar ook Trunkrs gebruik van consumenten om de pakketten te bezorgen. Maar de grootste bedreiging voor pakketbezorgers lijkt toch uit de hoek van de grote ondernemingen te komen die besluiten hun logistiek niet meer uit te besteden, maar in eigen hand te nemen. De digitale ontwikkeling in verband met e-commerce hebben hier dus al voor een transformatie gezorgd.

Big data

De mogelijkheden van Big Data zijn enorm en het ontdekken van de toepassingen ervan staat nog in de kinderschoenen. De informatie die hieruit voortvloeit is voor veel partijen in de logistieke keten interessant. Omdat het toegevoegde waarde kan leveren naar klanten en efficiëntie voordelen op kan leveren. Lees hier meer over.

Wil je meer weten over de trends en ontwikkelingen in de Transport en Logistiek en benieuwd wat de impact is op uw ICT strategie? Neem dan contact op met Frank van Dijk (+31 (0) 6 11 770 201)  of Daniel Nellestijn  (+31 (0) 6 54 952 197)  of vul het contactformulier in:

Over veiligenflexibelondernemen.nl

Veiligenflexibelondernemen.nl is een initiatief van Comsoft direct en Bechtle direct in Nederland. Comsoft en Bechtle vertalen ICT klantstrategieën door naar complete werkplekoplossingen. Zo kan jij bij ons terecht voor een breed scala aan software en hardware oplossingen en bieden wij op maat gemaakt persoonlijk advies, zodat jij flexibel, veilig en duurzaam kunt blijven ondernemen.

Neem contact met ons op

t. +31 (20) 206 53 90

e. info@comsoft.nl

De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

Comsoft direct
Bechtle Comsoft direct