Risico’s cybercriminaliteit nemen sterk toe

De wereld is aan het digitaliseren, de technologische ontwikkelingen gaan in een rap tempo wat een hoop voordelen met zich mee brengt. Werken vanuit huis wordt makkelijker, medewerkers zijn tegenwoordig altijd en overal bereikbaar en het delen van data wordt steeds eenvoudiger. Dit brengt echter ook steeds meer gevaren met zich mee. Cybercriminaliteit ontwikkelt net zo snel mee waardoor het belangrijk is voor bedrijven om zich hiertegen te beschermen. Security Solution Advisor Krishan Jawalapersad van Comsoft direct vertelt over de ontwikkelingen van cyber crime en het belang van het beveiligen van bedrijfskritische data.

Hoewel witteboordencriminaliteit de afgelopen twee jaar in zijn geheel is gedaald, blijft de cybercriminaliteit stijgen. Cybercriminaliteit stond in 2016 op de tweede plek van de meeste gemelde witteboordencriminaliteit. Cybercriminaliteit groeit al jaren exponentieel. Genoeg reden, voor bedrijven om hun cyber security goed op orde te hebben, zou men denken. In de praktijk gebeurt dat echter te weinig. Onderzoek wijst uit dat bedrijven achterlopen op het gebied van cyber security. Het onderzoek laat zien dat slecht 37% van de bedrijven volledig voorbereid is op een cyber aanval en 27% van de bedrijven er zelfs nog nooit over na heeft gedacht. Dit terwijl bedrijfskritische data tegenwoordig in toenemende mate waardevoller is dan ooit.

Schade door cybercriminaliteit

Bedrijven kunnen door cybercriminaliteit een hoop schade oplopen. Jaarlijks levert cybercriminaliteit Nederlandse bedrijven een schadepost van 10 miljard euro op. Het gaat onder andere om imagoschade, het verlies van intellectueel eigendom, schade door het vrijkomen van privacygevoelige data, en domweg het verdwijnen van geld. De financiële sector loopt het hoogste risico op een cyberaanval, gevolgd door gemeentes en de retailsector.

Bedrijfseigenaren persoonlijk aansprakelijk

Hoewel cyber security voornamelijk de verantwoordelijkheid van de IT-manager is, raken ook bedrijfseigenaren meer betrokken bij cyber security. Dit komt voornamelijk door de wet die ervoor zorgt dat bedrijfseigenaren persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het beveiligen van bedrijfskritische data. Bij een datalek kan het de eigenaar dus duur komen te staan. Dit kan wel oplopen tot een maximum van EUR € 810.000,-.

Veiligheid datagegevens

Hoe weet u of uw bedrijf goed beveiligd is? Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de verschillende niveaus van beveiliging en zijn daardoor nog steeds kwetsbaar voor datalekken. Doe daarom de security scan en kom erachter of uw bedrijfskritische data goed beveiligd zijn tegen cybercriminaliteit.

Security als basis voor succesvol ondernemenWannaCryptor Ransomware